To skåle med M&M’s

Louise og Cody fri ved fod

Den med skeerne – forklaret til en 9 årig.

Min søn er en meget fornuftig, tålmodig og forstående dreng på nu 9 år. I en længere periode følte jeg at han ikke forstod når jeg bad om hjælp f.eks. til at lufte hunden, tømme opvaskemaskinen osv. og jeg følte at vi diskuterede det for meget uden at komme til forståelse eller enighed – det var det samme svar jeg fik hver gang: ej, jeg gider ikke igen i dag, ej, hvorfor skal jeg, jeg er træt, jeg er lige ved at spille, jeg har ikke lyst og i den dur…. Lidt præ-teenager men ikke desto mindre så gad jeg ikke de dårlige vibrationer i mit hjem.

Så en dag bestemte jeg mig for på en positiv måde at få ham til at forstå.

En pose M&M´s var indkøbt til formålet og 2 skåle blev sat frem. Så sad vi der…. Jeg forklarede at hver enkelt M&M symboliserede den mængde energi vi har til rådighed hver dag når vi vågner.

I hver skål blev lagt 25 M&M og så talte vi om at om morgenen skal han stå op når han bliver vækket – hvilket ”koster” ham 1 M&M (disse blev lagt over i en anden skål, for de var jo væk), finde tøj og komme i tøjet – 1 M&M, sætte sig til bords og spise – 1 stk., derefter skal han lægge madpakke osv. i tasken og børste tænder – 1 stk. Nu har han 21 tilbage. Er han kommet tidligt op kan han have måske et kvarter hvor han må spille + 1 stk., dvs. 22 tilbage.

I min skål var også lagt 25 M&M. Min dag så således ud: Stå op, i tøjet og forsøge at vække Leander 2-3-4 gange, sætte morgenmad frem, smørre madpakke, fodre hund og kat og spise – 4 M&M, makeup, rydde af bordet, børste tænder, pakke min taske, sørge for at hunden har været ude – 3 stk. Jeg har altså 18 tilbage.

Leander kiggede lidt spekulerende, men sagde ingenting.

Derefter vurderede vi vores skole og arbejde til begge at koste os 10 stk. Efter skole bliver han enten hentet, tager bussen hjem eller er 1-2 timer i SFO – 3 stk., derefter lektier, klaver, gå en tur med hunden og mig, spise aftensmad, gå i bad og nattøj – 8 stk., og så har han måske en time eller 2 foran tablet eller fjernsyn + 4 stk. Så på en hel almindelig dag ender han på et M&M regnskab på + 5 stk.

Derefter hjalp han med at lave mit M&M regnskab færdig. Jeg havde jo 8 tilbage efter arbejde. Efter arbejde smutter jeg 3 x om ugen i træningscentret – og selvom jeg vil vurdere det til at koste mig 8 stk. vil jeg også sige at det efterfølgende tilfører mig 4 stk. (badass følelsen det giver kombineret med at det er rigtig godt for kroppen og i det hele taget den der: ”Yes jeg gjorde det sku”), derefter skal jeg hjælpe med lektier – 1 , jeg skal måske lige støvsuge – 1, lægge vasketøj sammen – 1, lave aftensmad – 2, dække bord og rydde op efter aften – 1, gå en tur med hunden – 2, tjekke og besvare mails – 1, vande blomster i haven – 1, holde styr på… – 1,. Når Leander er gået i seng, lander jeg på sofaen med en bog eller med en serie på fjernsynet + 2 stk. Mit regnskab ser således ud: allerede inden jeg har lavet aftensmad er ved at løbe tør for ressourcer og faktisk ender dagen med – 5 stk.

Dvs. at jeg ofte skal bruge ressourcer jeg ikke har og i og med at jeg bor alene med min søn, kan jeg ikke lægge nogle af opgaverne over på en partner så jeg ender dagen med – på ressourcekontoen og dette skal vel og mærket være en god dag hvor jeg ikke har de store smerter.

På dage med mange smerter render regnskabet jo hurtigt i minus 10, 20, 30 – hvilket igen jo så gør at jeg tærer for meget på mig selv og faktisk mange dage i træk kan starte dagene med kun ganske få ressourcer. Når der kun er så få ressourcer tilbage skal der ikke ret meget ekstra til – f.eks. bage en kage til et klassearrangement, hvis Leander har en ven på besøg, en vred kunde i telefonen på arbejde, dårlig søvn, for meget larm omkring mig osv. før ”M&M’s” regnskabet går i kraftig minus.

En enkelt dårlig dag eller 2 kan alle komme ud for at have for få ressourcer, men hvis det er mange dage i træk eller det er mange dage om ugen eller måneden, bliver det uoverskueligt og man er simpelthen nødt til at revurdere sin situation og sin hverdag.

Selv har jeg udover min gigt længe døjet med andre helbredsmæssige udfordringer, hvilket har påvirket at jeg har måttet revurdere mit liv, fortage nogle drastiske ændringer og række ud efter hjælp (hvilket jeg har meget svært ved). Desuden har jeg måttet vurdere hvad jeg ville med mit liv, hvad og hvem der er vigtige for mig og forsøge at skære negative situationer og personer væk fra min hverdag for at forsøge altid at være i + på ressourcekontoen, igen for ikke altid at tære på kroppen.

Jeg er slem til at ignorere at jeg er i minus og efter en periode – kan være kort eller lang, kvitterer kroppen med at slå hælen i og tvinge mig til at sætte tempoet ned.

Efter vores M&M øvelse, kunne Leander meget bedre forstå sammenhængen og siden er han blevet meget mere forstående og hjælpsom, når jeg siger at jeg ikke kan mere – eller når jeg siger at jeg ikke har flere M&M at tage af. Han brokker sig selvfølgelig stadig indimellem men han er blevet bedre til at passe på mig og til at gå en tur med hunden, dække bord, hjælpe med madlavning, slå græsplænen osv. enten af sig selv eller hvis jeg lige spørger en gang eller to.

Så jeg forsøger at passe på mine M&Ms og det kan jeg stadig blive bedre til.

Kram fra Louise

Leander laver mad
Leander laver mad
Leander skærer salat
Dyb koncentration

2 kommentarer til “To skåle med M&M’s”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *