Træning Del II

Louise Crosstrainer

Tidligere sagde man at hvis man havde f.eks. gigt, så skulle man undgå træning eller i hvert fald hård træning, faktisk fik man indimellem at vide at man skulle lægge sig ned og begrænse fysisk aktivitet – forskning har gennem årerne fundet ud af at det ikke længere er tilfældet. Men man skal selvfølgelig tage hensyn til ens sygdom og ens krop men man må ikke forveksle det med at tro at ineffektivitet gør noget godt for en krop med gigt eller med sygdom generelt. Faktisk kan fysisk aktivitet hjælpe på og mod smerterne.

Er man ikke vant til at træne, bliver man selvfølgelig nødt til at starte stille op, men man skal altid huske på at lidt motion/træning er bedre end ingen motion/træning. Og er man lige startet op, skal man træne med måde. Man kan nemt blive øm, stram og spændt i musklerne og det er der ikke noget galt i. Træningssmerter/-ømhed kommer, fordi du bruger kroppen på en anderledes måde end den er vant til. Ømme muskler er også et tegn på at kroppen er blevet rørt og at kroppen skal bygges stærkere.

Ved mere stærke træningssmerter, hvor det brænder, stikker eller lignende og som ikke forsvinder igen efter nogle få timer, så har du muligvis trænet en kende for hårdt og behøver derfor måske at nedsætte intensiteten/belastningen en kende eller træne i kortere tid næste gang.

Når jeg sidder på en kontorstol på arbejde kan kroppen godt blive stiv og træt og man kan fejlagtigt forveksle det med smerter. Så lige netop på disse dage, kræver det en ekstra stærk rygrad at komme afsted i centret alligevel. Men jeg har lavet en aftale med mig selv om at jeg skal komme afsted uanset hvor træls og træt jeg føler mig. Hvis det så føles helt uoverskueligt når jeg er der eller jeg føler at kroppen svigter mig når jeg er i gang, så er det helt okay at tage et meget kort træningspas og så smutte hjem igen. Men jeg ved at jeg fortryder mere ved at blive helt væk fra fitnesscentret end jeg vil gøre hvis jeg tog afsted og ikke var i stand til at træne 100%

Træning giver mig en generel følelse af velvære og kontrol. Jeg føler mig altid totalt-bad-as og megasej, når jeg er færdig og den følelse kan følge mig resten af dagen faktisk. Og jeg har fundet ud af at jeg ofte har meget mere overskud og at humøret føles bedre efter en hård træning end på de træningsfri dage. Jeg kan nemt opleve smerter og stivhed under opvarmning og tidligt i træningen men jeg ved at det er meget normalt og at jeg ikke må forveksle det med at det er forkert og at jeg bør stoppe. Oftest aftager smerter og stivhed i løbet af træningen og erstattes af ”bad-as-følelsen”. Og den kan jeg som sagt leve på længe.

Når man skal i gang med træning eller når man er i gang, er det vigtigt at man laver gode strategier og aftaler med sig selv. Det kunne f.eks. være noget i stil med dette:

  • Husk at belønne dig selv (og det behøver ikke være med en Marsbar, men hvem ved…). Belønningen kunne være at tage et langt bad når man kommer hjem, have lidt mere fokus på noget lækkert aftensmad, sætte sig til rette med sin ynglingsserie på Netflix eller lignende. Eller lov dig selv den der lækre trøje du længe har ønsket dig, når du har trænet 10 gange.
  • Husk på den her BAD-AS følelse. Tag den med dig. Føl den helt ind i kroppen.
  • Tal positivt til dig selv – fortæl dig selv og evt. dine nærmeste hvor sej du var
  • Det sværeste skridt, er det første. Husk på at uanset hvor små skridt du tager, så er du meget længere end dem der ikke tager et eneste skridt. Så kom i tøjet og afsted, derefter bliver det kun lettere.
  • Lav gerne en aftale med en veninde, manden, din bror e.l. om at i skal cykle en tur/træne sammen – det forpligter dig og hjælper dig til at holde snuden i sporet
  • Lav delmål. Hvis målet er at kunne cykle 5 km, at kunne løfte 60 kg. dødløft i centret eller tabe sig 10 kr., så del det op og lav realistiske mål, så du kan fejre hver gang du når et delmål. Det endelige mål kan føles for langt ud i fremtiden og kan føles uopnåeligt og derved bliver det lettere at opgive, end hvis du skal kunne løfte 15 kg eller hvis du skal have tabt dig 2 kg. om en måned. Eller hvis det føles uoverskueligt at skulle træne 45 min eller svømme 10 baner – så del det op, aftal med dig selv at gå skal starte med at træne i 20 min eller svømme 4 baner. Derefter bliver det lettere at fortsætte – nu du er der.
  • Tænk over konsekvenserne ved ikke at tage affære, ved ikke at komme i gang med at dyrke motion, ved ikke at tabe sig, ved ikke at passe bedre på kroppen og styrke den.
  • Glæd dig over at du nu har taget beslutningen om at komme i gang. Du er megasej.

Vi fortryder ofte kun de valg vi ikke tog. Valget er dit.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *